laupäev, 31. detsember 2016

2016. aasta viimane päev

Mingil ajal arutlesin selle üle, et mis selle numbri vahetumise nii eriliseks teeb. Peale selle, et põhjustab inimestes elevust nagu lastel kommipoes. Tegelikult ei muutu ju peale aastanumbri miskit. Iga kuu lõpus pole ka tingel-tangelit, ometigi uus kuu ja puha.

Kui kalender välja mõeldi, siis tekitati ka muud tsivilisatsioonile vajalikud traditsioonid. Tavad on vajalikud ja heade inimestega koosolemine kosutab meeli, kuid selle aastanumbri vahetamise müstifitseerimist ma ei mõista. Ilmselt inimloomusele vajalik punkti panemise koht, et uue lausega alustada saaks.

Kunagi, kui religioonide taustu uurisin, et millal usundist usk ja siis religioon saab, siis oli tõeline avastus üks mõte, mida siiani aeg-ajalt peas veeretan – müsteeriume on vaja rahvale, et nende usk püsiks; preestritel on teadmised. Eks see toimi tänaseni sama valemi järgi nii. On osa elanikkonnast, kes teavad, mis toimub (ja suunavad toimuvat) ja siis on ülejäänud hulk, kelledele pakutakse müsteeriume, et neid õiges suunas juhatada. Tänapäeval siis templite asemel on meediakanalid, mis tõde kuulutavad ja karja ohjes hoiavad.

Minu jaoks pole aastavahetus kunagi erilise tähendusega olnud. Võimalus puhata ja heade inimestega kokku saada. Mingeid rituaale, lubadusi, tähendusi jms aasta vahetumisel pole teinud. Sümboolseid tavandeid järgima on ajendanud pigem pööripäevad (nt lõke suvisel pööripäeval ja kokkupühitud prahi ristteele viimine Toomapäeval). Sisemisi inventuure teen suurte pööripäevade paiku. Kuna selleks on vaja rahu ja vaikust, siis talvine pööripäev jääbki jõulude ja aasta vahetamise vahele.

Blogimaastikul on inventuuride tegemine ilmselt tava, millele hea retrospektiivselt viidata ja nii aastaid omavahel ühendada. Kogumina on väga meeldiv lugeda, et enamuse jaoks on oluline leida rahu iseendas ja väärtustada end, lähedasi ja aega. Statistilisi koondeid on ka palju. Mitu ühikut, külastajat, artiklit, raamatut vms.

Ei saa lubada, et ma sellel aastal siia järgmist postitust ei kirjuta. Kuid, kui juhtub nii, et see jupike uitmõtteid selle aastanumbri viimaseks jääb, siis:

HEAD SELLE AASTA LÕPETAMIST!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...