reede, 7. oktoober 2016

Kas Inimese Sada/Tuhat Nägu või lihtsalt rikkalik sisu?

Mask või Sisu?
Mind kummitab tänaseni Indigoaalase kirjutis neist ohtratest dekoratsioonidest,  mida Elu lavadel usinasti kasutatakse. Vähe teises võtmes, kuid sisu sama – miks inimesed ei käitu loomuomaselt, vaid proovivad nn eesmärgi saavutamiseks olla teine Keegi Teine (ehk siis Tähtis, Suur, Tark, Osav vms (seda kõike siis oma kogemustele tuginedes).

Viimane nädal on andnud ka piisavalt kogemusi selles vallas. Taolistes olukordades hakkan endale esitama küsimusi: miks? Kuidas? Mida see annab? Mida sellise käitumisega soovitakse saavutada? Jne. Peale nende küsimustele vastuseid koondades arvan, et üks põhjus on see, et sootsium ei suudaks taluda kogu seda Issanda Loomaaia kirjusust, kui see kontrollimatul ja ehedal kujul avalikuks saaks. Ja kindlasti kannab inimene Maski millegi saavutamise nimel. Alati on olemas põhjus-tagajärg seos. Iseasi, kas see Vaatajat huvitab.

See tundub kuidagi kõige võimsam ja ehedam vastus olevat. Lisaks on ka see, et kui Inimene tahab midagi saavutada, siis peab argumenteeritult põhjendama ja olema seejuures Surmavalt veenev, lisaks esimene ideega väljatulev.

Ja eks ikka kirjutatakse stsenaarium kokku oma rikutuse või rikkumatuse tasemelt ja kogemustest lähtudes. Kusjuures see on viga – sest ega ennast pole ju vaja veenda, vaid peaks pugema selle Inimese pähe, kellele esinetakse. Aitab lihtsalt ressursse (eelkõige aeg ja närvid) kokku hoida ja korduvaid esinemisi vältida.

Ettevõtluses osutub selline müügistrateegia ja –taktika valik ka nõrgaks kohaks (millel on materiaalsed tagajärjed), kui ei lähtuta Sihtrühma soovidest ja vajadustest. Aga nagu laulusõnad ütlevad, siis turul oleme me kõik vennad ja õed.

Kindlasti on neid põhjuseid lisaks hulgim ja igal vaatenurgal vähe teisemana, aga... mõte selles, et need maskid on olemas ja neid kasutatakse ohtralt, ehk siis ühest hetkest teeb seda Inimene endale teadvustamata. Oht ei peitu mitte selles, et seda tehakse, vaid selles, et see muutub kontrollimatuks, ehk siis tavapäraseks käitumiseks.  Ja kui selline Mask ei meeldi, siis on Kuulajal alati õigus Esineja peatada ning paluda tal stsenaarium ümber vaadata ja otsast alustada. Sedakorda siis sobivamal viisil.

Kuigi Indigoaalane kirjutas  pigem sellest kasutatavast Maskist, kus täiesti normaalne ja ennast hästi väljendada suutev Inimene läheb kätte võõrsõnaleksikoniks ära ning laused hakkavad moodustama lohesid, millede lõppu jõudes on algus ununenud ja sidus selle täiskasvanuks saamisega. Siis dekaratsioonide vahetus ei muuda sisu. Dekoratsioone saab alati vahetada, see pigem maitseküsimus. Häda on siis majas, kui sisu ei sobi. Ka siis mitte, kui dekoratsioonid on sobivad.

See on kindlasti üks taktika, mida proovitakse ära kasutada, kui kõige tugevamat ja põhjapanevamat argumenti. Miks seda tehakse? Ju siis Ütlejal on jäänud mulje, et sellist Maski kasutades on ta saavutanud võidu või siis vastupidi, et seda mittekasutades on ta Kaotuse osaliseks saanud ning üritab eos vältida negatiivset tulemust enda jaoks parimal moel.

Tegin lausa viimase sellise Maskikandjaga katse. Hiljem selgitasin Katsealusele, et minu käitumine oli taotluslik ning minu eesmärk oli aru saada, miks ta end selliselt väljendas, kuigi oleks täiesti harjumuspäraselt käitudes oma tulemuse saavutanud. Hiljem arutledes selguski, et sooviks oli saavutada enda jaoks sobiv tulemus ja ta kasutas selleks kõike oma kogemusi (sh ka negatiivseid), et selle eesmärgini jõuda.

Tegelikult ei ole keeruline omandada oskust lihtsatest asjadest keeruliselt rääkida, vaid keerulisi teemasid lihtsalt väljendada, ehk siis väljendada end maakeeles, lihtlausetena ja arusaadavalt.

Vanaema nimetas seda targutamiseks ja kui tal mängutuju või aeg otsa sai, siis tõmbas joone alla lausega: “ Räägi nüüd lühidalt ja maakeeles, mida sa selle loraga öelda tahtsid ja kui mõtet polnud, siis lõpeta see targutamine ja läheme edasi; Elu tahab elamist ja tööd tegemist." 

Tänapäeval pakuvad paljud tugevad koolitajad seda terve talupoja mõtet ühe müügialase metoodikana ja nimetatakse seda nn Liftikõneks, ehk siis idee tuleb maha müüa sama aja jooksul, millal liftis koos ollakse.


Nii et mis selle Lora mõte oli? Lihtne - kui tahta ise midagi müüa, siis tuleb seda teha arusaadavalt, lihtsas keeles, lühidalt ja seda lähtuda Ostja/Otsustaja vaatenurgast. Kui targutamine ei sobi või ei ole mängutuju, siis tuleb Targutaja esinemisele joon alla tõmmata ja paluda uus Mask või esinemisviis valida. Ülejäänud oli puhas targutamine:)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...