reede, 12. august 2016

Emotsionaalsed hetked, millel on materiaalsed tagajärjed

Aeg-ajalt pöörduvad minu poole inimesed sooviga leida lahendus lepingutega seonduvatele küsimustele. Algus on tavaliselt selline – pane mulle paari lausega kirja...

Selline algus tähendab, et tuleb mõned tunnid tööd teha, et saaks need korrektsed laused saadetud.  Pöördumised algavad reeglina – mul oli seda juba eile vaja – stiilis. St pöördumine tuleb siis, kui tulekahju kustutamiseks läheb vaja tervet komandot päästjaid. 


Viimase sellise olukorra selgitamine läks Pöördujale maksma mõnedsajad eurot kooliraha. Tulemuseks on kogemus, et enne tegutsema asumist tuleb läbi lugeda leping, mis on vabatahtlikult allkirjastatud.

Parim on muidugi leping läbi lugeda ennem allkirjastamist, kuid tavaliselt on hüve või teenuse või asja omandamisega nii kiire, et see allkirja andmine siduvale tekstile ei tundu üldse olulisena ja pigem tundub segavana ning mõttetuna.

Lepingud allkirjastatakse eelkõige selle jaoks, et fikseerida mingi fakti toimumist ja kui tekivad probleemid, siis oleks osapooltel olemas kokkulepitud tingimused, millele toetudes lahendada keerukas olukord. Loevad faktid ja emotsionaalsusele lisandub rahaline mõõde.

Sestap, kui Inimene allkirjastab lepingu läbilugemata, siis tuleb tutvuda lepinguga esimesel võimalusel. Vähemalt see osa, mis puudutab õigusi ja kohustusi. Lepingu täitmisel ei ole asjakohane inimlik mõõde, emotsionaalne seisund või muu olukord, mida lepingu tingimused ei reguleeri, kuid mis on põhjustanud lepingu tingimuste täitmata jätmise.

Karmiks muutub olukord juhul, kui tulemuseks on emotsioonide põhjal tehtud tegevused, mille tagajärjeks on rahalised väljamaksed kas siis trahvide või viiviste näol. Praktika näitab seda, et mida pikemaajalisena leping, seda suurem on tõenäosus, et võib juhtuda olukordi, mida ette ei suudeta prognoosida (nt haigused, surmad, lahkuminekud, töö kaotused jms).




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...