kolmapäev, 17. august 2016

Lapsesaamisest filosoofiliselt

Viimastel päevadel arutlevad blogipidajad (nt Mallukas, Tagasi Eestis) selle üle, kellel on õigus lapsi saada ja mis tingimused selleks peaks olema täidetud. Varem või hiljem jõuavad teemad rahani. Lapsesaamise puhul ei oleks õiglane taandada kõike finantssuutlikkusele. Lapsevanemaks olemine tähendab oluliselt rohkemat, kui raha elementaarsete vajaduste tagamiseks. Ainult rahale keskendumine ei anna tulemust, et üles saab kasvatud endaga toimetulev, teiste inimestega arvestav, usaldusväärne ja rahulolev Inimene.

Kui palju vanematest teevad ennem lapsesaamise otsust rahavoogude tabeleid? Palju üldse sünnib nn planeeritud lapsi? Kas lapsesaamine tuleks siduda mingi sertifikaadi omamisega: a la stiilis, et kui eksamid tehtud ja lapsevanemaks sobivus olemas, siis  võib uue ilmakodaniku loomise peale mõtlema hakata? Kes on need, kes need kriteeriumid paika panevad? Kas komisjonis olijad peavad olema teoreetikud või praktikud? Kas lapsesaamise eelduseks on mingid töökohtade loetelud või nn sobiv haridustase- või keeleoskus? Kas lapsesaamine on individuaalne otsus või selle peab sootsium heaks kiitma? Kus see piir jookseb ja milleks seda üldse vaja on?

Teema võib väga absurdseks mõtiskleda. Teisalt, kui potentsiaalne lapsevanem eeldab sootsiumilt panustamist (materiaalset) laste kasvatamisel, siis peaks sootsiumil  olema ka võimalus selles osas kaasa rääkida. Vastasel juhul tekib olukord, kus ühel poolel on vaid kohustused ja teisel poolel õigused. Sellise suhtumise kultiveerimise tagajärjel jõuame sinnamaale, kus toimub massiline toimetulekuvõimetute taastootmine, kes arvavad, et sootsium peabki neid üleval pidama.


Ühiskonna keskmist vaadet ja arusaamu peegeldab meedia. Viimase paari aasta jooksul on meedias lastetemaatika tugevalt väljendatud läbi finantssuutlikkuse. Tõsi, raha on oluline, kuid see ei saa olla ainus kriteerium lapsesaamisel. Sõna “raha” on maagiline - tagab alati inimeste tähelepanu ja emotsionaalse tagasiside. Oleks aeg keskenduda mitte nii palju vahendile, vaid eesmärgile. Miks saavad inimesed lapsi? Ilmselt mitte selle jaoks, et investeerida raha.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...