esmaspäev, 18. juuli 2016

Reklaamimata infoallikad, mis meid huvitavad



 Kirjutasin eelmises postituses, kuidas meedia otsustab oma parema äranägemise järele selle üle, mida Eesti inimene kuulda/näha soovib ning annab ka meie eest hinnanguid, milles me end sageli ära ei tunne. Terve kriitika nõue on, et kui näpuga näitama hakata, siis tuleb ka lahendus pakkuda.

Tänases postituses kirjutan ühest huvitavast veebiallikast, mis on jäänud vähese tutvustamise tõttu tähelepanu alt välja. Elu  Kiirteel tuisates võib juhtuda, et palju huvitavat või vajalikku jääb lugemata/kogemata. Otsides materjali ühe töö jaoks avastasin veebisügavustest huvitava mäluasutusi kogusid vahendava veebikodu nimega e-varamu.

Jõudsin selleni lugedes Sirbist artiklit.  Sirp teatavasti on kultuuri häälekandja ning tema loetavus pole just esikümnes. Artiklis on lühidalt ja kenasti toodud ära, mis värk selle e-varamuga siis on: “... avab Eesti Raamatukoguvõrgu Konsortsium (ELNET Konsortsium) kauaoodatud Eesti mäluasutuste ühisotsingu portaali E-varamu…E-varamu portaal on värav, mille vahendusel saab teha otsingut korraga raamatukogudes, muuseumides ja arhiivides. Teisisõnu on tegemist erinevaid andmebaase integreeriva, kaasaegsel otsimootoril põhineva portaaliga, mille ambitsioon on teha ühest kohast otsitavaks ja leitavaks kogu see vaimuvara, mida Eestis kogutakse ja säilitatakse digitaalselt.”

Aga e-varamu on väärt leid. Ei olegi aru saanud, miks sellise mugava ja vajaliku portaali tutvustus on jäänud peavoolu meedia tähelepanu alt välja. Ülilihtsaks tehtud otsingusüsteem võimaldab teha ühekorraga otsingut erinevate mäluasutuste kogudest. Võimalus on sooritada ka täpsustavaid otsinguid.

Lisaks raamatukogudele on liidestatud on ka otsinguvõimalused muuseumidest ja arhiividest, siis eriti põnev on oma juuri ja sugulasi uurida, nt vanemaid või vanavanemaid.

Kuna mind huvitab perekonna ajalugu, siis kasutasin otsingu alustamiseks oma vanavanemate nimesi. Leidsin oma vanaisa nime kasutades nt huvitava institutsiooni - Pärnu Maakonna Sõjakahjude Hindamise Amet. Viite järgi saab Riigiarhiivist tellida ka koopiaid, kui soov täpsustada on.

Järgmiseks laiendasin otsingut teiste vanvanemate nimedega ja leidsin nt ka esivanemate poolt esitatud kohtunõude vallakohtule aastast 1890 ja ENSV Riikliku Julgeoleku Komitee väljasõidutoimikute kollektsioonist toimiku oma vanemate kohta.

Mugavus eelkõige – kui leitu huvitab ning soov on koopiaid saada, siis võib tugitoolist tõusmata end autentides ka need dokud sobivas formaadis ja viisil tellida. Erinevate kogude puhul on edastamisviis ning tasu einev, kuid siiski… väga mugav ning kiire võimalus infohulgas orienteerumiseks.


Häid leide!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...