reede, 14. aprill 2017

Elumere lainetel

allikas - imeline Internet
Kelle jaoks pühad, kelle jaoks puhkus, kelle jaoks vabad päevad aktiivseks ajaveetmiseks...Kõigile Teile mõnusat äraolemist! Seadsin end oma mulli ja unustasin aja määratluse ning lasen järgmised kolm päeva kõik vabasse voogamisse.

Lugesin blogisid ja jõudsin blogini, kus kajastatakse mõtteid, kogemusi, soove ja tahtmisi, ehk siis ühe Naise argipäeva.  Võttis mõtlema nagu kõik sellised ajaveebid. Meist igaüks elab oma elu lähtudes oma  parimast võimekusest, arusaamistest, oskustest ja teadmistest. Pani ennast ja oma olusid lähemalt ning teise nurga alt vaatlema. Ei midagi uut, kuid nurk on sai teine.

Jõudsin tagasi selle mõtteni, et me oleme pärit oma lapsepõlvest (olen sellest nii mõnegi postituse kirjutanud) ja saame erineva stardivõimaluse, kui üle nn Täiskasvanute Maailma Läve astume. Mõned meist saavad parema lähtepositsiooni, kui teised ja lisaks on isiksuseomadused erinevad. Mida aeg edasi, seda enam mõistan, miks kasvatusteadlased ja muud targad inimesed kirjutavad lapse esimeste elu-aastate turvalisuse ja õnnelik-olemise olulisusest.

Kui ma enda Elu Ameerika mäed lasen silme eest läbi, siis ilmselgelt need esimesed roosamannavahu-aastad on päästnud mind pehmete seintega toas elamisest ja lõplikust murdumisest ning allaandmisest. Kindlasti on suur osa ka isiksuseomadustel, kuid turvaline ja hooliv pere on kõige alus. Ärakedratud ja –leierdatud mõte, kuid nii see on. Me võime rääkida ja kirjutada kõik trendide jaoks sobivaks ja õigesse sõnastusse, kuid fakte see ei muuda.

Pere ei pruugi olla klassikaline ema-isa kooslus, kuid see keskkond ja (vana)vanema(te) hool ning hing on see, mis järeltulija(te)sse kustumatud mustreid kujundab. Tänapäeval on vanemate jaoks igasugu koolitusi. Võiks olla ka selliseid, kus vanematele räägitakse nende sõnade ja tegude tagajärgedest, mida nad teadmatusest võivad teha.

Alati ei ole kõik tehtud ja tegemata teod/sõnad taotluslikud, st vanem ei teadvusta neid tagajärgi, mis tulevikus nende järeltulijate mõtlemist ja käitumismustreid kujundavad.  Trraditsiooniliselt tegelesid selle nn preventatiivse tegevusega vanavanemad, kuid tänases maailmas on ka nende roll muutunud või siis teiseks kujunenud.

Veel käis läbi mõte (mis ei ole ka väga ammu enam uus), et inimese nn pööning on ikka väga habras, ükskõik kui tugevaks end ei hinda. Inimene saab sellest siis aru, kui ühel hetkel käib see kriitiline kõlks ja miski pole enam endine.

Populaarseks on osutunud tänases maailmas kogemusnõustajad. Neid muudkui koolitatakse juurde. Isikliku loo jagamise tähtsus aina suureneb ja seda igas valdkonnas. Ühtepidi maailm aina globaliseerub ja teisalt muutub aina pisemaks. Ka turundus on liikunud  kogemusmudeli suunas. Sellest ka  blogijate võimalus ajaveebiga endale elatist teenida. Ja see aina laieneb, sest kõike tuleb müüa ning klassikaline turundus on oma aja äraelanud nagu ka kõik muu, millega me aastasadu harjunud oleme.

Miski siin maailmas pole igavene ja kõik on igaveses muutumises. Oleks vaid tarkust see ära tunda ja end laineharjale sättida...



2 kommentaari:

  1. Elumere lainetel (blogi)
    http://kukupaike.blogspot.com.ee/
    Oli kunagi väga popp blogi ja blogija, nüüd kirjutab väga harva.

    VastaKustuta

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...