kolmapäev, 4. jaanuar 2017

Ettevõtjast ja ettevõtlusest

ettevõja või siis ikagi mitte?
Plaanisin aasta esimese nädala veeta rahulikus tempos ja mõõdukalt tegeleda tööharjutustega, et järgmisest nädalast oleks võimekus olemas ja ei oleks puhkamisefaasist tööfaasi järsku üleminekut. Kuid inimene mõtleb ja Emake Saatus teeb omad korrektiivid.

Ettevõtjaks olemisel on omad plussid ja ka miinused. Plussidest räägitakse alati rohkem, kuid tervik koosneb ikkagi ka miinustega arvestamisest. Mulle meeldib koormuse ja tempo valimise võimalus positiivse külje pealt enim. Kõige suuremaks miinuseks on mikroettevõtluse puhul olukord, kus tuleb olla paljudes rollides korraga. Riskide maandamiseks tuleb valida kindlasti üks-paar põhiteemaga seonduvat tegevust.

Alustuseks tuleb tõsiselt läbi mõelda oma äri-idee, millega tegelema soovitakse hakata. Edukuse võti seisneb põhjalikult läbimõeldud otsuste tegemises. Olen nõustanud alustavaid ettevõtjaid aastaid läbi erinevate teemade. Kõige suurema tõenäosusega tulevad raskused neil, kes ei vaevu alustamisel tegevusi läbi mõtlema ja planeerima, ehk siis suhtumine: alustame ja eks siis näha on, kuhu välja jõuame. Sellest ka keskmise mikro- ja väikeettevõtete lühikene eluiga (3-5 aastat). Muidugi pole see ainus põhjus. Paljud ettevõtted luuaksegi nn ühekordsete eesmärkide saavutamiseks, ehk nn projektipõhised ettevõtted.

Oma ettevõtte alustamine võttis minu peas mõõtmeid mitu aastat. Alguses olid uit-ideed. Sealt edasi muutus visioon aina selgemaks, kuni eluliste vajaduste tõttu alustasin tegevustega. Varem või hiljem oleks ma niikuinii ettevõtluseni jõudnud. Täna võin öelda, et üks samm viis teiseni ja tulemus oli ainumõeldav lahendus.

Igal valdkonnal on oma hooajalisuse mõõde: nt koolituste puhul Klientide puhkamise ja rahastamise planeerimise faasid; käsitöö valdkonda mõjutavad laadad ja tooted, mida pakutakse; iluteenindusel messid jms. Rütmi tingivad kindlasti ka aastaajad (nt turismi ja välitoitlustamisega tegelejad). Kombineerimine on kindlasti märksõna.

Oluline on teada, milliseid töö- ja rahavooge on vaja tagada, et sisemus rahul oleks ja ettevõte kasumis püsiks. Tuleb istuda mitmel toolil korraga ja pidada endaga nõu. Tabelid ja seoste loomine aitavad.

Sageli arvatakse, et dokumenteerimine on pastakast väljaimetud vajadus. Mida väiksem on ettevõte, siis seda rohkem on vaja süsteemset infohaldust. Tavaline praktika on aga selline, et raamatupidamisdokumendid on enam-vähem korras, kuid kõik muu on ajalises tekkejärjekorras.

Mikroettevõtjal tuleb kindlasti arvestada ka kogu administreerimise ja haldamissuutlikkusega. Kui kõike ise teha, siis jääb sisulise tegevuse jaoks aega vähem. Seega vähem Kliente ja väiksemad sissetulekud.


Uuringud on tõdenud, et mikro- ja ka väikeettevõtjaks hakatakse nn olude sunnil, seda eriti maapiirkondades. Olude sunnil on ehk segadusseajav sõnapaar. Selleks võib olla vajadus tööd teha osalise tööajaga, piirkonnas sobiva tööandja puudumine, palgatööl olemise ammendumine, teatava oskusteabeni jõudmine ja kogemuste saavutamine, vajadus muuta täielikult senist tegevusala jnejne.

Linnalegendiks on kujunenud arusaam, et ettevõtjal on aega küll ja elu meenutab kulgemist. Pigem on ettevõtjaks olemine parim enesedistsiplineerimise võimalus. Nimelt pole kedagi süüdistada, kui asjad tegemata või tulemused sobivaks meeltele ei osutu. Ja kindlasti ei saa kõigist inimestest ettevõtjaid. Ja iga algus ongi aja- ja tegevustemahukas. Ilma tööta tulemust ei saavuta ja see kehtib iga valdkonna ja selktori kohta.

Palju häid Kliente!

4 kommentaari:

  1. Huvitav. Mina küll ei tea sellist linnalegendi, et ettevõtjatel on aega küll. Minu jaoks on ettevõtja-olemise eos välistanud just see, et vaba aega pole, kogu aeg töötad ja ikka ei tea, kas tulu tuleb, sest asi oleneb nii mitmest sinu kontrolli alt väljas olevast asjolust.
    Palju kindlam, rahulikum ja ennasthoidam on palgatööd teha.
    Või?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks inimesed on erinevad, kellele mida. Kuid kuna ma kohtun piisavalt suure hulga ja väga erinevate inimestega, siis olen sageli sellist põhjendust kuulnud. st vastust siis küsimusele, et miks soovid ettevõtjaks hakata. Ja siis on mulle korduvalt öeldud, et mis sul viga; elu nagu lill:)

      Ettevõtjal on aega. See kultuslause, et pole aega, on pigem põhjendus millegiga mittetegelemiseks või siis valikute kitsendamiseks. Ja kui selgubki peale inventuuri tegemist, et aega pole, siis ettevõtja seisukohalt tuleb teha strateegiline otsus: kas laieneda või tegevust ohjeldada.

      Paljude jaoks ongi palgatöö kindlam, rahulikum ja ennasthoidvam. Siin ei ole nn Õigeid või Valesid vastuseid. Ei saa kõigist ettevõtjaid ja ei ole kõik palgatöötajad. Oluline, et inimene enda jaoks õige lahenduse leiab.

      Kustuta
  2. Tere.Kui juttu lugesin siis tekkis päris suur hirm ettevõtlusega alustamisel.Olen 30 aastane naine väikelinnast.Plaanis oli teha väike riidepood mis mõeldud noortele ja müüb kiirmoodi.Outlet pood tellin Poola ladudest ja müün siin kuna selles linna pole ühtegi poodi mis pakuks odavamat vabajariiete kaupa noortele.Kuna olen töötanud viimased 9 aastat liinitööl siis keeras see tervise väga kihva.Kas see kui mul on oma ettevõtlusega alustamisel sellised põhjused on juba eos hukule määratud.Mis teie sellest minu olukorrast arvate? Riietega tegelemine on mind muidugi terve elu huvitanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei ole kindlasti hukule määratud. Ku idee on olemas, siis tuleb sellega tegelema hakata. Alustuseks tuleks mõelda läbi äriidee ja see kirja panna. Seejärel tuleb teha kaks tabelit: üks tabel vajaminevate kulude kohta ja teine tabel vajalike tegevustega, et pood avatud saaks. Mida detailsemalt, seda parem. Ja ärge uskuge neid, kes ütlevad, et kirjapanemist pole vaja. Töö-ülesande püstitamise kvaliteedist sõltub töö-tulemuse kvaliteet. võite mulle kirjutada ka meilile, kui soovite tuge. meilile kirjutamise võimalus on lehe lõpus või aadress: tasakaalukuntsnik@gmail.com

      Palju häid mõtteid ja ärge loobuge ennem, kui mõtet läbi pole kirjutanud ja arvestanud:)

      Kustuta

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...