pühapäev, 24. juuli 2016

Juhtimine - see on imelihtne

Väide, mis ajab kõik inimesed, kes on midagi juhtinud, muigama. Lugesin majandus24’st artiklit Seitse nippi, kuidas saada tavalisest ülemusest tõeliseks juhiks. No tõesti! Need kümme soovitust on pigem pärit kodanikuühiskonna eetikakoodeksi lehtedelt.

Olen oma tööalases toimetamises juhtinud erinevaid meeskondi erinevates Euroopa riikides. Jäin mõtlema, milline neist väidetest praktikas edukalt rakendatav oleks. Ega ükski neist suurt tulemust ei annaks (vähemalt pikemas perspektiivis) ja kui neid kõiki korraga rakendada, siis erasektoris sellise juhtimisstiili juures ei jääks pankrott kaugesse tulevikku.

Eriti meeldis mulle see esimene punkt, mis ütles, et inimesi tuleb armastada ja nautida inimestega töötamist. Proovisin kujutada ette tootmisettevõtte juhti, kes armastaks näiteks kahtesada töötajat – ei õnnestunud. Juhina ei ole eesmärk töötajaid armastada või neid nautida, vaid eesmärk on tulemus saavutada. Ehk on siin mõeldud lugupidamist meeskonna vastu. Vot ei saagi aru.

Kindlasti on selles artiklis universaalseid tõeterasid sees. Vast kõige reaalsem on see kohanemisvõime, motiveerimise ja delegeerimise soovitus. Kui üks juht ei ole võimeline kohanema, meeskonda motiveerima või tahab kõik ise ära teha, siis on tulemuseks jälle üks suur ja ümmargune null.

Kui mõtlema hakata, milline võiks olla hea juht, kelle alluvuses töötada, siis erinevas kultuuriruumis olevad töötajad vastavad erinevalt. Organisatsiooniteooriaid on mitmeid ja kõik oleneb ka sellest, millega organisatsioon tegeleb, kui suur see on, kaua toimetatud on, palju ja milliseid töötajaid on jne. Ei ole olemas nn universaalseid juhtimisstiile ja Juhte, kes sobiksid kõiki organisatsioone juhtima.

Jõudsin jälle tiiruga järelduseni, et infokülluses olevas maailmas peab meedias avaldatav sõnum olema lühikene ja lihtsa tekstiga, mis omakorda teeb sõnumi mõtte edastamise keeruliseks. Ilmselt ka sellepärast on viimaste aegade trend see, et avaldatakse 5 või 7 või 10 soovitust, mille rakendamisel kohe kõik heaks saab või supertulemusteni viib.

Mida keerukamaks muutub maailm ja mida suurem on sihtgrupp, seda lühemaks ja lahjemaks muutub edastatava sõnumi sisu ning populistlikud ideed tõstavad pead. Mitte midagi siin elus ei ole võimalik saavutada, kui tööd ei tehta. Vahet pole, mis on eesmärk. Ja mida suurem on soov midagi Suurt saavutada, seda suurem on tehtava töö hulk selle nimel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...