reede, 22. juuli 2016

Kalapäeva eri

Taevas nutab ja käes on kalapäev. Paljud nooremad inimesed on aegade jooksul uurinud, et mis värk selle kalapäevaga on. Sovjetiajal kohustuslikuks kalasöömise päevaks oli neljapäev, kus kõik ühiskondlikud toitlustusasutused pakkusid kalatoite. Sellega sooviti omal moel toetada kalatööstust ning propageerida kalatoite, nö kaks ühes. Igatahes sealt see kalapäeva-nimetus pärineb.

Täiskuul ikkagi on oma mõjud. Mingil perioodil tegin lausa tabeli, mille järgi seda kinnitada või ümber lükata saaksin. Vähemalt oma kogemustele tuginedes. Kliendid tõesti aktiviseeruvad oma pöördumistega sel ajal ja kummalised pöördumised koos sellega. Lugesin Inno ja Irja blogi, kus nad kritiseerivad ID-kaardi toimimatust. Justkui vastutaks riik selle eest, et inimene  oma PIN-koodid unustab, tarkvara uuendama peaks või peaks soetama Inimese soovidele sobiva riistvara kasutamiseks.

Võtsin selle näite tüüpilisest käitumisest, kui Inimese elus midagi ebasobivat juhtub ja selmet, et enda panus sellesse juhtumisse üle vaadata, asutakse kohe keskkonnas vigu otsima.  Kunagi üks armas kolleeg vastas, kui küsisin, et miks Sa niimoodi käitud, et keegi PEAB süüdi olema ja see Keegi ei ole MINA. See jäi eredalt mällu ja meenub alati, kui end sellisest olukorrast leian.

Digipädevustega on lood just nii, et kui ikka miski ei toimi, siis on selle põhjustanud kas tarkvara koostaja, riistvara müüja või teenuse osutaja. Klient on Kuningas! Isegi siis, kui juhtmed on ühendamata või viirus on allalaaditud või on tarkvara paigaldamisel oma parema maitse järele linnukesi sobivatesse lahtritesse paigutatud. Üle poolte sellistest juhtudest asub probleem klaviatuuri ja tooli vahel.

Samahästi võiks autotootjatele või –müüjatele esitada kaebusi, et kas tõesti peab ukseavamiseks just sellele masinale kaasapandud võtit/pulti kasutama või kas sellega sõitmiseks peab mingeid teadmisi omandama.  

Vanasõna ütleb, et loll on see, kes vabandust ei leia ja eks ta õige ka on. Sotsiaalne edukus tänapäevases maailmas ei sõltu ammu juba Inimese teadmistest või oskustest. Kuhugile ajaloo unustuse hõlma on vajunud terve talupoja tarkus - kellele on rohkem antud (vahet pole, mida), sellel on suurem kohustus ja vastutus.  

Tänapäeva dimensioonides kolab see NIMETU KEEGI, kes on kõike põhjustanud ja peab vastutuse võtma tegude eest, mis Inimesele tema toimetustes ebamugavusi põhjustab :)





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuidas ma ellu jäin

Tervitused kevadest minu armas, unarusse jäänud ajaveeb. Kevad on õhus, tuules ja päikeses, mida aina rohkem on. Kas kõik on hästi, küsivad...